Hvad er Ashura?

Hvad er Ashura?

Ashura betegner den 10. Dag i den islamiske kalenders første måned, Muharram. Denne dag er højdepunktet for muslimernes sørgehøjtidelighed, som er til minde for Profeten Mohammads barnebarn, Imam Hussein (fvmh).

Hvornår afholdes Ashura i Danmark?

Det islamiske år er ti til tolv dage kortere end kalendersystemet anvendt i vesten. Denne forskydning betyder, at Ashura dagen falder på forskydende datoer; Ca. halvanden uge tidligere end det forrige år.

Ashura dagen

Overalt i verdenen markeres Ashura dagen med store optog, der markerer dødsdagen for Profeten Mohammads barnebarn Imam Hussein (fvmh), der blev dræbt omkring år 680 e.kr.

Dagen hvorpå han sammen med sin familie og trofaste ledsagere blev nægtet at drage tilbage til det nuværende Saudi Arabien for at undgå blodig konflikt.

I Danmark holder muslimer optog på Ashura dagen i større byer rundt omkring i landet. Optoget i København er foruden at være Danmarks største, ligeledes Europas største optog med flere tusinde deltagere.

Hvorfor mindes Ashura?

Imam Hussein (fvmh) kæmpede for retfærdigheden, da han stod op mod den daværende kalifs tyranni.

Imamen gav ikke sit troskabsløfte til kaliffen, og kæmpede for at genindføre et styre bygget på værdier som lighed og retfærdighed. Denne kamp for retfærdighed førte til drabet på Imam Hussein og til massakre på hans nære familie ved slaget i Karbala.

De få overlevende fra slaget har senre berettet om Imam Hussein (fvmh) og en gruppe på 72, som stod op imod en hær på flere end 4000.